Recept na skvělé patenty
Patenty – v Kyjově a okolí odjakživa vyráběné a z generace na generaci předávané....Skvělé sladké jídlo, které nadchne a zasytí ideálně s hustými polévkami (čočková, fazolová, gulášová). Nazývá se i jinak, třeba laty, přesňáky nebo podešve. Možná proto, že nejlepší byly ještě teplé, a když chladly, začaly pomalu tuhnout, až byly jako podešev. Naštěstí se takto dlouho na talíři ale nikdy neohřejí. Patenty jsou lahodné placky z vařených brambor, pečených na rozžhavené plotně, omaštěných horkým sádlem, potřené povidly, zasypané vrstvou máku s cukrem a nakonec smotaných do ruličky. Podávané teplé i studené....Skvělé i jako desert.
- 1 kg tuhých brambor
- hladká mouka na zahuštění – cca 200 gramů, podle potřeby přidáme
- sůl
- sádlo na pomazání upečených bramborových placek – asi 250 gramů
- povidla, mletý mák
- moučkový cukr – asi 200 gramů
Brambory uvaříme nejlépe den předem v osolené vodě ve slupkách a po vychladnutí oloupeme. Nastrouháme na jemném struhadle, osolíme, přidáme hladkou mouku a vypracujeme těsto. Mouky dáme jen tolik, aby těsto bylo vláčné, nelepilo se a dalo se krásně válet. Čím víc mouky přisypete, tím budou ve finále patenty tužší, takže raději postupně a co nejméně. Vypracujeme dlouhého hada, kterého nakrájíme na cca 2 cm silné kousky. Ty na pomoučeném vále vyválíme na co nejtenčí placku (ideálně 1 -2 mm). Naše babičky pekly patenty na plotně, my si pomůžeme suchou pánví. Tu hodně rozehřejeme a placky jednu po druhé na sucho pečeme z oboru stran. Trvá to chviličku, pečeme zprudka a tak, aby byla placka stále světlá. Hotovou poznáme podle toho, že se na ní budou tvořit bublinky. Upečenou placku potřeme z obou stran rozpuštěným sádlem, potřeme povidly a posypeme mákem, smíchaným s trochou moučkového cukru. Jíme ideálně ještě teplé.
Tip: Těsto zpracovávejte pokud možno rychle, později začne řídnout a placky se trhají.